August 9, 2020

Huldiging Jaap de Raadt

Vandaag is ons aller Jaap de Raadt onderscheiden met een koninklijke onderscheiding. Het bestuur is verheugd dat we Jaap hebben weten te strikken om op tijd in het gemeentehuis te zijn. Bijgaand de foto’s van deze bijzondere gelegenheid en onderstaand de (verkorte) toespraak van de burgemeester aan jaap en zijn gezin.

 Uitreiking Koninklijke Onderscheidingen – Albrandswaard

Algemene Gelegenheid 26 april 2018

Goedemorgen dames en heren, jongens en meisjes, Welkom allemaal. Fijn dat u hier met zo velen aanwezig bent op deze bijzondere dag.

Bijzonder, omdat ik vandaag uw aandacht vraag voor een inwoner uit onze mooie gemeente die zich op uitzonderlijke wijze inzet voor de samenleving: de heer Jaap de Raadt. Voor u en uw familie en vrienden natuurlijk een extra warm welkom.

Jaap, we hebben zojuist afgesproken dat ik Jaap mag zeggen in plaats van meneer De Raadt, je hoorde vanochtend pas dat je met spoed met de papierwagen naar Bianca op het gemeentekantoor moest komen voor het ophalen van een hele berg oud papier. Je bent daardoor wel in je makkelijke werkkleding naar ons toegereden, maar je vrouw heeft zojuist snel geholpen om je in een jasje / dasje te steken.

Dames en heren, het zal duidelijk zijn dat er wat overredingskracht en een smoesje nodig waren om Jaap hier te krijgen.

Iedere keer weer ben ik er trots op dat er in onze gemeente zoveel mensen zijn die een bijzondere betekenis hebben voor onze samenleving; mensen die zich met hart en ziel inzetten voor hun medemens.

Vaak gaat het om ‘stille krachten’, zoals jij Jaap. Daarom wil ik jou vandaag eens uitgebreid in het zonnetje zetten.

IMG_7075

Klik HIER voor de complete fotoreportage van WCR fotograaf Aad Kraaijenbrink

Je bent al sinds 1988 vrijwilliger bij de Rooms-Katholieke Sportvereniging Willibrordus Club Rhoon, bij iedereen bekend als WCR. Al vele jaren ben je in de weer als onderhoudsman voor deze mooie voetbalvereniging. Het gehele onderhoud van de club rust als het ware op jouw schouders. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dat een groot deel van je tijd in beslag neemt.

Naast kleine klusjes zijn er ook de jaarlijks terugkerende klussen, zoals het vernieuwen van de sponsorborden.

En ook het jaarlijkse onderhoud aan de verlichting – zowel in de sporthal (dit op 10 meter hoogte) als alle andere verlichtingspunten – behoort voor jou tot de routineklussen.

Afgelopen zomer heb je de complete TL verlichting in de sporthal vervangen door LED verlichting waardoor WCR ook duurzamer is geworden. Je maakt het ook veiliger. Elke buitendeur van WCR is inmiddels aan de buitenzijde voorzien van een zware metalen strip waardoor inbrekers het steeds moeilijker krijgen.

En dan zijn er nog ‘eenmalige’ klussen.

Met je ‘makkers’ heb je bijvoorbeeld in de loop van de tijd de gehele afrastering van de voetbalvelden onder handen gehad om deze te vernieuwen. Of het nu gaat om hout- en paalrot of doorgeroeste palen; voor jou zijn dat geen uitdagingen meer, je ziet dat als ‘gewone klusjes’. En toen duidelijk werd dat de kozijnen van de sporthal van de voetbalverenging verrot waren, heb je ze allemaal vervangen. Hierdoor is de veiligheid van de sporters weer gegarandeerd.

Dat je hiervoor zelf op een stelling van 9 meter hoog moest klimmen is meer dan bewonderingswaardig. Al schijn je dat zelf niets bijzonders te vinden….

Een ander staaltje van je ingenieurskunst is het scorebord. Een aantal jaren geleden kon WCR door een inzamelingsactie een groot scorebord aanschaffen. Op basis van tekeningen en berekeningen heb je toen, samen met andere vrijwilligers, de bekisting gemaakt voor de ondergrond en de staalconstructie waardoor het bord in weer en wind en zelfs bij windkracht 12 fier overeind blijft staan.

Dames en heren, als u dit allemaal zo hoort begrijpt u vast wel dat dit alles niet even op een namiddag gedaan kan worden. En als u het mij vraagt, kan niemand dit doen zonder een immense hoeveelheid passie. Jaap, voorheen was je ongeveer 12 uur per week voor ‘jouw’ club aan het werk. Na je pensionering heb je hier bijna een fulltime job van gemaakt.

Je bent iedere ochtend al om 07.30 uur bij WCR te vinden om koffie te zetten voor jezelf en je makkers. Dat is natuurlijk leuk en aardig, maar er moet wel gewerkt worden: klokslag 08.00 uur wordt de papierkar – ofwel de ijzeren wagen – uit de garage gehaald om het oud papier op te halen. Meestal zijn jullie rond 12.00 uur weer terug, maar het komt regelmatig voor dat jullie ook in de middag nog een uurtje of 2 aan de bak moeten.

Jaap, al dit vrijwilligerswerk had je niet kunnen doen zonder de hulp van je vrouw Wil met wie je al ruim 41 jaar getrouwd bent.

Samen hebben jullie 3 zonen grootgebracht. De oudste zoon is naar jou vernoemd en heet Jaap, de middelste zoon heet Rob en de jongste zoon Paul. Zij hebben alle drie verantwoordelijk werk waar ze veel tijd in steken. Dat is hun thuis duidelijk met de paplepel ingegoten.

Jaap, je bent hele dagen bij WCR te vinden voor het dagelijkse onderhoud, het trekken van krijtlijnen, het verjagen van konijnen, het vullen van gaten in het veld, het herstellen van de ballenvangers en ga zo maar door.

Je draagt door je grote inzet ook nog eens voor een belangrijk deel bij aan de begroting van WCR.Financieel is aantoonbaar dat WCR zonder jou, en een aantal andere vrijwilligers, geen sluitende begroting voor elkaar kan krijgen.

Zonder deze kanjers van vrijwilligers, kanjers zoals jij, kunnen heel veel verenigingen niet blijven bestaan. Het is mij daarom een grote eer je te vertellen dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd jou, Jacob de Raadt, geboren op 7 juni 1949 in Rotterdam, te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Wilt u naar voren komen, zodat ik de onderscheiding bij u kan opspelen?

IMG_7093

Ik wens u allemaal voor vandaag nog een hele feestelijke dag toe en ik kijk ernaar uit u morgen – op Koningsdag – weer te mogen begroeten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_7075

Share

One thought on “Huldiging Jaap de Raadt

  1. Jaap,

    van harte gefeliciteerd met deze onderscheiding, je hebt het verdiend.
    Dat je nog maar heel veel jaren met plezier samen met de andere vrijwilligers je beste beentje voor mag zetten bij de vereniging.
    Mensen zoals jullie zijn o.a. voor de bestuursleden van de Stichting Vrienden van WCR een extra motivatie om met elkaar te werken aan de continuïteit van WCR
    Wij zien elkaar snel weer Jaap.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.