June 5, 2023

Aikido

Aikido Aiki-jutsu is een krijgskunst voor diegene die niet van vechten houdt, maar ook niet van verliezen.
Aiki-jutsu is een uit Japan afkomstige krijgskunst, waarvan de basis al meer dan 1000 jaar geleden is gelegd. Op een puur fysiek niveau is het een kunst die gebruik maakt van worpen en klemmen die afkomstig zijn uit oude ju-jutsu stijlen. Andere worpen en technieken zijn afkomstig uit het ken-jutsu (zwaard technieken).
Aiki-jutsu is geen statische krijgskunst, maar legt grote nadruk op de dynamiek van beweging. Het systeem is gebaseerd op het principe van harmonie en niet op weerstand bieden aan de kracht van de tegenstander. De verdediger tracht controle te krijgen over de tegenstander, door de naar voren gerichte aanval over te nemen en in het eigen voordeel om te buigen, al dan niet met gebruikmaking van een circulaire beweging. Daardoor wordt de voorwaartse aanval geneutraliseerd en kan de verdediger al naar gelang de situatie vereist een worp inzetten of een controletechniek toepassen.

aikido-logo

Kenmerkend zijn de ruime circulaire vloeiende bewegingen, gebaseerd op de voorkomende zwaardtechnieken. Zowel de aanval als de verdediging dienen op een realistische manier te worden uitgevoerd. Een overmatig gebruik van kracht wordt vermeden. De nadruk ligt op een beheerste uitvoering van de technieken op een natuurlijke en vloeiende wijze. Aiki-jutsu is in essentie een krijgskunst met een defensief karakter. Men is passief tot op het moment van een aanval, pas dan komt men in actie.
Hoewel aiki-jutsu een voornamelijk ongewapende krijgskunst is, wordt ook met wapens getraind. De wapens: bokken (zwaard), tanto (mes), tambo (wapenstok ± 30 à 35 cm.) en jo (staf ± 1.30 mtr.), zijn van hout om verwondingen bij de oefenpartner te voorkomen.

Aiki-jutsu behoort tot de martial arts, ofwel krijgskunsten. Aiki-jutsu is absoluut geen sport omdat het competitie-element ontbreekt. Aiki-jutsu is een aikido vorm waarvan de basis hoofdzakelijk is gelegen in technieken die komen uit het Daito Ryu aiki jujutsu van Soke Sokaku Takeda en Yoseikan Aiki jujutsu van Soke Minoru Mochizuki.

Daarnaast hebben ook andere budo vormen bijgedragen aan het aiki-jutsu; te weten aikido, aikibudo, yoseikan budo en daito ryu aikibudo, judo, shotokan karate en van de wapenvormen zoals ken-jutsu, jo-jutsu, tanto -jutsu en tambo (keibo)-jutsu.

De lessen bij W.C.R. worden gegeven door Jos Wijntjes De hoofdleraar Jos Wijntjes heeft 3de dan Wakai ryu aiki jutsu. Jos is een  rijks gediplomeerd leraar Martial Arts en hij  beoefent deze vorm vanaf 1984 . 

Wil je kennismaken met deze vorm van krijgskunst. Kom kijken of beter, doe mee en ervaar deze oude vorm van krijgskunst bij W.C.R.
En zoals wij zeggen bij aiki-jutsu;

“Aiki-jutsu is een krijgskunst voor diegene die niet van vechten houdt,
maar ook niet van verliezen”

Trainingstijden:

Jeugd

Donderdagavond  van 19.00 tot 20.00 (minimale leeftijd rond 10 jaar)

Volwassenen

Maandagavond van 19.30 tot 21.00
Donderdagavond van 20.00 tot 21.30

Informatie aikijutsu@svwcr.nl

 

Share

One thought on “Aikido

 1. Beste sensei,

  Bart Hage attendeerde mij op uw material art. Ik woon sinds kort weer in Rotterdam en ben op zoek naar een sportactiviteit. Zelf kom ik uit de Kyokushin.

  Donderdag as zou ik graag eens willen langskomen als dat voor u mogelijk is.

  Ik hoor graag uw reactie en tijd en plaats. Alvast bedankt.

  Groeten,

  Henny Renes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.